En Förläggares Dagbok

Eller: sporadiska rapporter från någonstans mellan Köinge och Huggelseke, nära Turingbatt. Det vill säga den lilla byn Venaröd; två gårdar, två hus, en bäck och en bro. Ett förlag. Ett växthus. En skånelänga från 1870-talet, på vars vind Venaröd Förlag huserar. Från fönstret vid mitt skrivbord ser jag ut över åkrarna och skogen i Grankarp, närmaste byn söderut. Mullvaden borrar sig upp ur mörkret, bryter jordskorpan just som grannens katt vänder ryggen till.

Nr 1. Om att trycka böcker och hur detta bäst görs

En av de frågor jag får oftast är: ”hur har du råd med det här?”. Det vill säga, att ge ut böcker, något de allra flesta misstänker är rena förlustprojektet. I alla fall när man ger ut dikter och annan litteratur som kallas ”smal”. Jag bestämde redan från början att jag inte vill ta lån, riskera familjens ekonomi och så småningom knäckas av skulder och berg av osålda böcker. Det är det inte värt, hur bra förlagets böcker än må ha varit. Men det finns andra vägar att gå.

Punk?

Jag har alltid gillat punkens DIY-attityd. Demokassetter, uppkopierade fanzines. Att klippa, klistra, skära, häfta och skicka iväg. Så enkelt, vackert. Men i litteraturens värld är sådant inte alls lika acceptabelt. Det ska vara hårda pärmar, helst trådbundet. Det ska väga tungt, helt enkelt, även den fysiska produkten. Boken. OK, jag får erkänna att jag både älskar vinyl-skivor och vackert tryckta och inbundna böcker. Men det är faktiskt möjligt att både tycka att det bra med e-böcker och bibliofilupplagor, med LP-skivor och mp3-filer.

Ljudböcker och bara ljudböcker

Förlagsbranschen krisar. Så är det. Små och mellanstora förlag går i konkurs, försvinner eller ligger i dvala. Författare som tidigare hade ett ”hem” blir utkastade i kylan. Bonniers har inlett en kursändring som kommer att få stora följder och som redan har lett till att en förläggare (Gunnar Nirstedt) sagt upp sig. Pappersböcker är på väg ut. Ljudböcker är det stora; framför allt strömmade ljudböcker, enligt den prenumerationsmodell som bland annat Apple lanserat. Inriktningen ska bli ännu mer kommersiell än den redan är. Bad news. Det som inte säljer ska bort. Och vi vet vad det innebär. Att lyrikutgivningen kommer att minska ännu mer, till exempel. Och det sägs att författare uppmanas att skriva böcker speciellt anpassade för ljudboksformatet. I Dagens Nyheter kunde vi nyligen läsa att ”Nobelpristagare underpresterar i digitala tjänster”, det vill säga de funkar dåligt att tillgodogöra sig på gymmet.

Elände

Finns det något positivt i allt detta elände? Ja, om de stora drakarna överger pappersboken så kommer det an på de mindre aktörerna att ta över ansvaret. För pappersboken försvinner knappast. Det var annars något som förutspåddes redan för 20 år sedan, när det började talas om e-böcker. Hur kommer Venaröd Förlag in i detta? Ja, vi lär knappast ta över någon utgivning eller några marknadsandelar från Albert Bonniers. Men vi fortsätter att ge ut pappersböcker. Hur har jag råd? Det var så vi kom in på det här. Digitaltryck, eller det som kallas print on demand. Det är ett sätt att ha råd. Och digitaltryck har oförtjänt dåligt rykte. Självklart finns det mer eller mindre seriösa tryckerier. De flesta av våra böcker trycks digitalt på Holmbergs tryckeri i Malmö. Kvaliteten är mycket bra och går i princip inte att skilja från en offset-tryckt bok. Det är böcker som inte kommer att falla sönder i lösblad om några år, som kommer att hålla bra länge. Men bokbranschen är stock-konservativ, och det är ett problem som både författare, förläggare, läsare och kritiker är en del av. Det ses inte som fint nog, helt enkelt. Jag ser det som en stor fördel att inte behöva dela mitt kontor med hundratals, tusentals osålda böcker som till slut får köras till tippen för att de inte ens går att skänka bort. Många titlar säljer kanske i 200 exemplar. Vissa bara 50. En bok som säljer så lite kanske inte borde ges ut överhuvudtaget? Så skulle nog många se det, men inte jag. Det är där Venaröd Förlag kommer in i bilden. Att vara ett hem för de lite mer udda, smala böckerna. Som väl snart är i princip all litteratur förutom deckare, feelgood, chick-lit och ungdomsböcker.

Nya vägar

Ett annat problem är förstås att det snart inte finns några fysiska boklådor att besöka. Att det inte går att bläddra, känna, lukta på böcker. Och sist men inte minst; visst kan ett förlag (eller en författare själv) idag billigt och relativt enkelt ge ut en bok – men att få den recenserad, uppmärksammad. Det är inte lätt. De stora förlagen har fortfarande förtur där. Vi har slutat skicka ut våra nya utgivningar till dagstidningars kulturredaktioner. Av de senaste fyra böcker vi släppt har dessa stora utskick genererat sammanlagt noll (0) recensioner i dagspressen! Alltså fullständigt bortkastade pengar. Även där är det alltså nödvändigt att söka nya vägar. Men det är visst ett ämne för en annan dag. Kampen går vidare.

Tomas Klas Ekström
Venaröd 2018-04-06