Två böcker om Malmö från Venaröd förlag

I år har Venaröd förlag flera spännande böcker på gång, och som av en händelse handlar de två första om Malmö. Redan för ett par veckor sedan släppte vi nyutgåvan av Det enda som är gratis i Malmö är utsikten ut ur Malmö; – en kollektivdikt, en hyllning till denna stad, skriven av Tove Folkesson, Freke Räihä och Tomas Klas Ekström. Boken utkom ursprungligen på det kortlivade 668 Förlag, men får nu alltså nytt liv, denna gång extrautrustad med en QR-kod som du scannar för att se en livevideo där författartrion läser hela boken på scen i Malmö.

Den 15 maj släpps Himmelsblått – en tidsresa i Malmö av Greger Larsson, med förord av en annan författare som gärna skriver om sin hemstad – Kristian Lundberg. Greger Larsson föddes i Malmö och växte upp på Persborg på 60-talet. Han såg en gammal arbetarstad monteras ned och en ny modernare stad byggas upp. Han såg det allt det vackra och allt det fula, alla dessa möten mellan människor från olika platser i livet och i världen.

Efter en flytt till USA började Greger tänka mer och mer på sin gamla hemstad. Så småningom skrev han ner dessa tankar och denna bok föddes. Himmelsblått  är lika mycket en malmöits memoarer som en berättelse om själva staden, hur den förändrats under de senaste 60 åren, men samtidigt behållit sin alldeles unika karaktär.

Längre fram kommer böcker av Mia-Maria Lindberg, Ida Andersen och Sabinha Lagoun. Mer om det inom kort!