”Intarsia” – ny diktsamling av Ida Andersen

I januari kommer Intarsia ut på Venaröd Förlag.

Ida Andersens tredje diktsamling Intarsia beskriver ett landskap av tystnad, av ordlöshet. Sprungen ur en utbrändhet, ett tvivel på orden, är det en tyst och tom plats till att börja med.

– det saknas ett ord härinne.

Fast orden kommer åter, svävar tyngdlösa först innan de landar på sidorna, sköra som papper och hårda som stenar.

Vad händer med en människa som inte längre har tillgång till sina ord? Vad händer när man ordlöst – men med ord – ska gestalta en värld, platser, känslor och ögonblick att dröja i. Vad händer när tystnaden är allt som finns:

fågelsångstomheten.


Ida Andersen (f.1960) som bor och verkar i Malmö är litteraturvetare och har även en magisterexamen i litterärt skapande. Hon har publicerat dikter i ett flertal antologier och tidskrifter i både Italien och Sverige. Debuterade 2004 med diktsamlingen där du alltid är (Hägglunds förlag). Den tvåspråkiga diktsamlingen tillsammans med Antonio Padula Con altre parole – Med andra ord utkom 2008 (Edizione Il Foglio). Hon har även gett ut fackverket Stenminnen. De småländska stenmurarna – ett kulturarv tillsammans med fotografen Åsa Nyhlén. (Grodan förlag, 2007). Hennes första roman Här slutar allmän väg (Bokförlaget Mormor) kom 2016. Ida Andersen är även verksam som litterär översättare från italienska samt som kulturskribent.