Berättelsen om Skandinaviens djärvaste lindansare

Giraldos-bookcover
Nu är den här, Berättelsen om Giraldos – Skandinaviens djärvaste lindansare!

»Det här är ett stycke svensk nöjeshistoria, som tidigare var helt okänd för mig och som förtjänar att lyftas fram i rampljuset!«

– Christer Borg (journalist, författare och ledamot i Cirkusakademin)

Två bröder från Hörby

Historien om bröderna Rosvall från Hörby som blev Skandinaviens djärvaste lindansare är som en länge bortglömd men nyligen upphittad skatt. När man öppnar locket till kistan så finner man först och främst en spännande, rörande, udda historia om två bröder som vågade göra något utöver det vanliga, som riskerade liv och lem på en lina 20 meter upp i luften, utan skyddsnät. Under 21 år – mellan 1926 och 1947 – var Folke och Åke Rosvall Hörbys stoltheter som turnerade riket runt. En Europaturné var planerad 1939, men då kom ett världskrig i vägen och satte stopp för det hela.

Två bröder från Hörby. De kallade sig Giraldos, antagligen för att det lät mer exotiskt än Rosvall, för att det passade bättre in i dåtidens cirkus- och artistvärld. De kallade sig också Niagaramännen, trots att de aldrig hade satt sin fot i USA, än mindre gått på lina över Niagarafallen. Men de kunde det här med marknadsföring. Giraldos gick på lina högt över marken utan skyddsnät, men inte nog med det. De gick på lina med träskor på fötterna, med förbundna ögon, de cyklade på linan, gick på styltor, brände av fyrverkerier!

Att drömma stora drömmar

Man hittar också en historia om en liten ort i mellersta Skåne, om människorna som bodde där då, när det begav sig, när snickare och sadelmakare blev lindansare och man vågade drömma stora drömmar, i skuggan av två världskrig. Det är också en historia om människorna som bor här nu. Det finns en stolthet och ett behov av att få berätta för omvärlden.

Historien om Giraldos Brothers är till stor del Freds historia, det är han som för den vidare, som förvaltar minnena och alla sakerna, bilderna, affischerna. Fred Rosvall är son till Folke. Fred föddes 1948, året efter att Giraldos Brothers ställde sina lindansarskor på hyllan för sista gången. Han fick således aldrig uppleva deras framträdanden, men historierna fick han höra; Folke berättade ofta och gärna. Utan Fred hade det aldrig kunnat bli någon bok eller film om de djärva Niagaramännen som blev världsberömda i hela Sverige.

Filmen som blev en bok

Fröet till den här boken såddes redan 2011; då var författaren, översättaren och filmaren Albert Herranz på besök i Hörby. På museet visades en mindre utställning om Giraldos och en dröm föddes; detta måste bli en film! Albert var på den tiden bosatt på Mallorca, men flyttade snart till Stockholm och under några veckor vintern och våren 2012 kom han till Hörby för att påbörja filmningen av Män utan nerver, som premiärvisades i samband med Hörby marknad sommaren 2015.

Boken om Skandinaviens djärvaste lindansare är en fortsättning på filmen, en fördjupning. Här har jag kunnat använda mig av Freds omfattande arkiv, Alberts intervjuer, egna efterforskningar och gamla pressklipp. Skandinaviens djärvaste lindansare är inte bara en bok om Giraldos Brothers; Åke, Folke och deras kompanjoner. Det är också en bok om Gun Rosvall, Folkes dotter, som tog sig artistnamnet Miss Kylle – fast pressen döpte henne till »Hörbys egen Elvira Madigan«. Hon tog vid där Giraldos slutade, började vid Furuviks Ungdoms Cirkus och turnerade ensam runt om i Norden och Europa. Kylles karriär som lindansare var kort men mycket framgångsrik, och förtjänar att lyftas fram i rampljuset.

Jag träffade aldrig bröderna Rosvall, men genom Freds berättelser, hundratals bilder och dokument känns det ändå som att jag har lärt känna dem lite grann. Två ganska typiska Hörbygrabbar, en snickare och en sadelmakare. Med ett gäng rävar bakom öronen, och skrattet alltid närvarande.

Det jag har letat efter under arbetet med boken, är också det som jag inte har fått något egentligt svar på. Nämligen vad det var som fick dem att förvandlas från »Rosvallapågarna« på söder i Hörby till Giraldos Brothers, högt däruppe på en vajer utan skyddsnät. Det enkla svaret är att de vågade drömma, att de inte nöjde sig med att bara arbeta och dricka några pilsner på helgerna. Att de sökte äventyret. Men frågan kvarstår ju; vad var det som fick bröderna Rosvall att drömma så stort. I lilla Hörby.

Tomas Klas Ekström, mars 2016.

sidcollage-giraldos

Berättelsen om Giraldos – Skandinaviens djärvaste lindansare av Tomas Klas Ekström ges ut av Venaröd Förlag i samarbete med Södertext. Releasedatum: 24 maj.
Cirka 140 sidor, rikt illustrerad med mer än 200 bilder, kontrakt, affischer, brev, med mera. Med förord av Christer Borg och efterord av Albert Herranz.

Beställ boken direkt från oss till priset 220 kronor inklusive frakt.

Skicka ett mail till books@venarodforlag.se

Du kan också köpa boken på Hörby Museum, Vallgatan 5, Hörby. Öppettider tis-fre 13-16, lör 10-13.

Recensionsexemplar och pressbilder: maila books@venarodforlag.se eller ring 0707 28 77 20.